Снимка: Булфото

България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че университетите дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му идва по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на СУ. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase