fallback

Общ преглед
Трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада и тези, които са в еврозоната и извън нея, в Шенген и извън него. В това бе категоричен френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след среща с премиера Бойко Борисов.
Oще по темата
Волята на България е да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция, каза още Макрон.

Освен че подкрепя България за Шенген, Франция ни подкрепя и за влизане в чакалнята на еврозоната, за да се постигне икономическо и финансово сближаване, стана ясно още от думите на госта. Той изрази надежда до края на годината да има "пътна карта" за реформирания ЕС и даде заявка за активната роля на Франция в това отношение.

В изказването си Макрон отново акцентира на промяната на условията на труд на командированите работници.
Той съобщи, че до края на октомври ще бъде постигнато конкретно споразумение за реформата на Директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъпминг.

"Френски работодател на български работници и им заплащат по български цени във Франция – не, не съм съгласен", подчерта Макрон, като допълни, че това не е добро нито за европейския проект, нито за работниците.
Според него трябва да се плаща еднакво за една и съща работа и да се засили контролът върху измамите.
Макрон обаче подчерта, че тази тема не трябва да се смесва с дискусията за превозвачите.

Френският президент посочи, че страната ни е изправена пред много геополитически предизвикателства като външна граница на ЕС. Според него България трябва да участва в "Европа на отбраната" и вече трябваше да е член на Шенген.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че е слушал казаното от президента Румен Радев на брифинга му с Макрон по-рано и няма тема, по която с държавния глава да не са на едно мнение.

"Надявам се да направим този нов Шенген и България като надеждна граница,  доказала се, да заеме своето място. България е издържала всички стрес тестове на банковата система, бюджетът ни е на излишък, един от най-ниските външни дългове, в първата тройка на Европа сме, стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в българската централна банка – сиреч ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла", се обърна той към Макрон.

Според премиера елитите на Балканите трябва да покрият критерии за членство в един или друг съюз, но тези критерии трябва да са ясно определени.

Борисов уточни, че по отношение на превозвачите и транспортната схема има много детайли, които трябва да се изчистят, но изрази оптимизъм, че и този въпрос ще се реши в диалог между европейските страни.

"С разум, толерантност, разбиране и отстояване на интересите на всяка една от държавите ще постигнем по-добър, по присъединен ЕС", посочи Борисов. По думите му по темите, които изискват по-сериозен дебат, "всеки детайл можем да обсъждаме в приятелска и честна обстановка" с Франция.

В разговора си по-рано българският премиер и френският президент са обсъждали теми като образованието, промишлеността, отбраната. Министрите на отбраната и на икономиката ще бъдат на посещение в Париж в близките седмици за подписване на конкретни споразумения с техните колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 6 години

Без граници, ама само на празни приказки.Иначе ни пробутват второ и трето качество храни, а заплатите ни са 10 пъти по-ниски от западните.

86

Анонимен

преди 6 години

Като им чета и слушам приказките за ЕС и политиката изобщо,какви са се объркали като пилета в кълчища-май и двамата са били съученици на ЦвЦв в училището за бавноразвиващи...Във втората пиеска става дума за такива подобия: през гугъла: "На троих - 2 серия - 2 сезон"

85

saa

преди 6 години

Ами той Борисов си е придворен шут на Меркел и другите! Ще ни приемат в Шенген не се безпокойте, малко ще ни побелеят косите дотогава! Ама няма да е от старост! Тази територия тука си я гласят за себе си немците и французите! Ще се оправиме, но ще бъдем под техен контрол. Мале, колко е дърта тая негова жена!

fallback