Снимка: архив, Булфото

Целият транспорт в България ще бъде дебалансиран, докато не стане справедливо таксуването на пътната инфраструктура. Това коментира транспортният министър Ивайло Московски пред журналисти в МС.

По думите му тол системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт".

Днес в късния следобед в Пътната агенция ще бъдат отворени шестте оферти за тол системата за товарните камиони. Срокът за въвеждането й е до края на 2018 година.

Още по темата

"Резервният вариант е държавата да си го възложи на държавна компания, в случая "Автомагистрали", която е към Пътната агенция и да започне самото изграждане и след това оперирането от държавната компания", припомни Московски.

Очаква се изграждането на тол системата да струва около 200 млн. лева. Ако с това се заеме държавна компания, парите ще са от бюджета, а после ще се връщат от таксите на тежкотоварните камиони.

Заложеният срок за възстановяване на средствата към бъдещия изпълнител е три години. Стартът на системата обаче многократно бе спъван заради обжалвания, което наложи да се мисли и за намеса на държавата. Премиерът Бойко Борисов пък вече пресметна, че загубата за хазната от липсата на справедливо таксуване ежедневно е около 1.5 млн. лв.

С решение на правителството от днес от ОП "Транспорт" отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма за свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив.

Промените предвиждат разширение в обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево.
Изграждането на Интермодален терминал в Русе също отпада от обхвата на програмата. За сметка на това ще се направи допълнително проучване за развитие на товарните превози по направлението Север – Юг.

Промените включват още изменение в проекта за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase