Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Отровните яйца от Холандия, съдържащи финпропил, има риск да се появят в яйчени продукти и в България, алармира шефът на птицевъдите у нас проф. Димитър Белоречков.

Той обясни, че опасността идва, когато яйцата бъдат внесени натрошени, замразени в пластмасови торбички.

Oще по темата

"Те се проследяват много трудно, защото винаги се доверяваме на съпровождащите сертификати. Навремето така ни пробутаха яйцата със салмонела от Полша, а се оказа, че тке са обикаляли цяла Европа, докато в България се разбере да бъдат спрени", припомня проф. Белоречков пред "Монитор".

Според него, никой не твърди, че яйца или продукти от тях с финпропил вече са у нас, но професорът предложи да се забранят доставките на подобни замразени натрошени яйца, които отиват в наши фабрики за производство на яйчен прах.

Според Белоречков съществува и друг риск, защото препаратът остава и в месото на кокошките, снесли тези яйца. "Няма да се учудя, когато след като ги убият, това месо няма да тръгне из цяла Европа и да стигне до България", добави шефът на Съюза на птицевъдите.

От Българска агенция за безопасност на храните категорично опровергаха твърденията , че има риск от подобни доставки. В случай, че въпросните кокошки бъдат убити, то те ще бъдат изгорени или загробени, но месото им няма да се появи на пазара. От ведомството твърдят още, че фермите в Холандия сега са под строг контрол на тамошните санитарни власти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Споко

преди 6 години

Ние изядохме 20-годишното месо от луда крава, та едни яйца ли ще ни се опрат?!! Българинът е обръгнал на отрови, даже може да му прилошее от чиста храна...

8

има милиони внесени

преди 6 години

Миналата седмица моя позната съседка беше видимо тежко отровена от отровни вносни яйца. Имаше неадекватен вид, Неконтактна с видими промени на лицето и тялото..Вчера я видях свежа весела засмяна с около 12% остатъчни увреждания вкл на лимфатична охрана./лечение със полови масажи и мъжки лечебни течности/съпруга и се върна от чужбина

7

Анонимен

преди 6 години

Човекът го каза много ясно ,че проблемът не е в яйцата с черупки, защото на всяко едно е отбелязано кога и откъде е излязло, а в яйчния меланж, където се проверява само по документи и измамата е много лесна.

fallback