Снимка: Facebook

Нов протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за кожи в България организират от сдружение "Български вегански съюз" на 31 август от 11:30 до 14:30 часа пред "Министерство на земеделието и храните" на бул. "Христо Ботев" 55, обявиха организаторите.

Още по темата

"Излизаме на поредния протест за преустановяване дейността на всички ферми за отглеждане на животни заради кожата им в България.

Защо сега? Защото в момента тече законният период за предложения и становища от заинтересованите НПО по отношение на предложени промени в Наредба №2 за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти", поясняват от "Български вегански съюз".

От сдружението се обединяват около съмненията, че законотворчеството в България обслужва по-скоро бизнес интереси, отколкото граждански такива.

Те смятат още, че не се прилагат никакви санкции при генерални нарушения на наредби, а законите се променят "по поръчка" на производители, целейки узаконяване на бизнеса им.

Веган общността се пита още защо изобщо е нужно да се отглеждат животни за кожи в България и смятат, че това ни превръща в страна от "третия свят", предвид това, че в цяла Европа подобна дейност се забранява.

"Започваш да се питаш – държавата инструмент за репресия ли е или да пази законността?", пишат още активистите.

Специално за събитието са подготвени огромни 34-инчови монитори с документални видеокадри от ферми, дерящи кожата на живи животни, активисти с речи, разкриващи тъмната страна на кожодерската индустрия, както и пърформанс, показващ реално дрането на норки, съобщи Никола Донев, председател на "Български вегански съюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase