Снимка: архив Reuters
fallback

При мъртво течение, което дърпа навътре в морето, ако не сме дори плувци и не сме подготвени затова, не трябва да се опитваме да се борим с него, да не плуваме срещу него, защото неговата скорост е по-висока от нашата. Това каза най-успелият българки плувец Петър Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в тази ситуацията не дъното е нещото, което може да ни помогне.

"Единственият вариант е да оставим мъртвото вълнение да ни издърпа навътре, като това ще бъдат 50-100 метра. Ние ще попаднем във вода, която е спокойна и отстрани на това течение ще може да се достигне брегът или плитка зона, където да се стъпи на дъното", обясни Стойчев.

На 2 август отбелязваме "Илинден". Народното поверие гласи, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Светия пророк Илия.

Спасителите казват, че от 2 август времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Морето дърпа навътре.

Петър Стойчев е печелил световни титли за плаването си в открити води. Заемал е поста министър на физическото възпитание и спорта и днес пред камерата на телевизията той даде няколко съвета за плуването.

"Човек да може да плува и да си мисли, че го умее, са две различни неща", категоричен е Стойчев.

"Независимо дали сме на море или планина, ние винаги трябва да се отнасяме с респект към природата и да отбележим факта, че тя е по-силна от нас", подчерта плувецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

От 11Извинете, но съм допуснал една грешка в описанието на плуване срещу МТ.Написал съм, че "на ръцете ви натежава"(върша три работи наведнъж)Усещането е обратното - въпреки, че сте срещу МТ, тъй като водата се движи срещу вас, усещането е, че ръцете вече нямат водна опора и се движат във въздуха, т.е., че не можете да плувате, а само махате във водата, което създава усещане за безпомощност.

17

Анонимен

преди 6 години

ОТ 11Паниката се появява не само защото водата ви тласка на вътре. От нивото на водата, брегът изглежда много далеч, а в същност сте на 20-30 метра.Чувството е, не само, че водата ви тласка навътре, а че вече ви е изтласкала много навътре - това не е вярно.Без паника, без увеличаване на темпото на плуване, защото това води и до позиви за вдишване. Бавно и спокойно - и да не искате морето ще ви изхвърли обратно на брега.Морето(без МТ) винаги носи към брега.

16

Анонимен

преди 6 години

От 11Ако плувате към брега и ви хване МТ, усещането е, че на ръцете ви натежава, а водата започва да шуми, движейки се в обратна посока и ви избутва обратно.Тук проблемът е психологически - ако се панирате, следва адреналинов шок, сърцебиене, неистови позиви за поемане на въздух - само ако се панирате.Ако глътнете вода - до тук сте. Задържате дъха и вдигате главата над водата, като поемате въздух бързо и ако сте сигурни, че няма да глътнете вода. Това е абсолютно възможно, защото няма вълни.

fallback