Снимка: архив Reuters
fallback

По данни на Агенцията за социално подпомагане осиновените деца у нас са все по-малко. Ако през 2011 година 720 деца без родители са намерили дом, то през 2016-та те са едва 555. В момента около 2500 деца чакат нови семейства.

Един от проблемите се оказва, че у нас на осиновяването се гледа като на решаване на проблем, посочи Мирослав Долапчиев от Националната асоциация за приемна грижа пред Bulgaria ON AIR.

Кандидатите за осиновители пък имат нереалистични критерии. За съжаление се забелязва и тенденция деца да бъдат реинтегрирани насила в семействата си.

Милена Първанова от министерството на правосъдието обясни, че по отношение на международните осиновявания също се наблюдава спад.

Ако през 2015 година са осиновени 427 деца, то от началото на тази година за чужбина са заминали едва 152. Най-често родители от САЩ са готови да приемат дете се увреждане
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 години

Гледайте в Ютюб, Господари на Ефира, даваха шефката на Агенция за закрила на детето. Далеч е тази оена от децата. Няма никакъв спад, просто организацията е ужасна и се спекулира със съдбата на децата. А за ре интеграцията на сила какво да кажем, наскоро майка уби детето си с чорап, а можеше някой да го гледа, като писано яйце. И още нещо, за критериите хората стават все по-отворени за това какво дете да осиновят не само русо със сини очи.

19

осиновител

преди 6 години

Как се гледа дете с увреждане в България, а???Каква е социалната политика в това отношение в България и в САЩ, че да се сравняват осиновителите? Процедурата е толкова тромава и се изискват толкова излишни документи от различни институции, че много хора се отказват. Ако осиновиш дете на 1 год. и 9 мес. примерно, майчинството ще бъде за 3 месеца по 340 лв... много стимулиращо. Ако осиновиш дете над 5 год. няма майчинство или период, през който детето да се адаптира към новата среда, както и осинов

18

Стрина....

преди 6 години

Генът е голяма работа....! Книга мога да напиша!?Осиновяването е благородно дело,но преди да решиш ....чети и питай вещи па въпроса люде!?

fallback