Снимка: Reuters

Един от шестима (56,4%) българи не може да си позволи дори една едноседмична почивка годишно, съобщи европейската статистическа агенция Евростат, публикувайки данните за 2016 г.
 
Това нарежда българите на трето място в ЕС отзад напред, оставяйки само хърватите и румънците по-често без курорт.

Още по темата

 
Миналата година е била втората най-добра за почиващия българин след 2014 г, когато по-малко от половината (49,9%) хора са се оплакали от невъзможност да се отлъчат за по-дълго от работа. Най-лошата година през последното десетилетие е била 2012 г., когато 74% са съобщили, че курортът е недостъпен за тях.
 
Като цяло българите два пъти по-често от средния европеец не могат да пътуват за почивка. Средно в ЕС 1 от трима граждани остава без ваканция по финансови причини, съобщава Евростат.
 
Най-малко ощетени са в Швеция, където миналата година едва 8,2 процента от пълнолетното население не е било в лятна ваканция. Следват Люксембург (13%), Дания (13,7%), Финландия (14,2%), Австрия (15,4%) и Холандия (16,2%).
 
В "нашата" група са румънците, където лятото не почиват поне седмица 66,6%, хърватите – 62,8% и гърците (53,7%), кипърците (53,6%) и половината унгарци.
 
България обаче е сред държавите, в които броят на хората, които не могат да си позволят курорта, намаляват най-бързо. Тази листа се води от латвийците и поляците. Трети са естонците, а българите ги следват непосредствено с 16,9 на сто повече хора с лятна ваканция през последните 5 години.
 
По данни на Евростат почиващият българин харчи по 30 евро на нощувка, като двама от трима летуващи се спират на българските курорти. Втора по популярност дестинация е Гърция (4%) и Турция (3,5%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase