Нинова сред свои възрастни привърженици. Снимка: архив, Булфото

БСП написа специален закон за възрастните хора. Според проекта на левицата възрастен човек е всеки, който е навършил 60-годишна възраст.

Червената шефка Корнелия Нинова и нейните депутати посочват, че възрастните хора са една от най-важните групи в обществото и те трябва да разберат това, а пък обществото трябва да им го засвидетелства.

Освен това хората над 60 години са над 2 милиона души при общ брой население 7,2 милиона и тенденцията е да стават все повече.

17, 5 на сто от пенсионерите живеят в бедност и заради това се налагало да има специален закон, който да регламентира мерки и програми, които да облекчат положението на тази уязвима група, смятат социалистите.

Така че в мотивите на БСП е посочено, че законът урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък ще става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение ще имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Към министъра на социалната политика ще има и специален Фонд "Подкрепа за възрастните хора", който ще се пълни всяка година с пари от бюджета, а какви ще са сумите ще се решава година за година.

Друга идея на социалистите е да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки или те не желаят или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области е предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите ще е на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък ще имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора" - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население. Те ще се посещават безплатно.

Здравното министерство ще разработва здравни политики за ранна диагностика и достъп до услуги, а просветното за обучения на възрастните.

Социалистите предвиждат и нови форми на социално подпомагане за възрастните с доход под линията на бедността - при определени условия.

Според депутатите от левицата "невинаги младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната".

Социалистите посочват още, че възрастните хора имат нужда не само от финансова, но и от социална подкрепа, за да бъдат пълноценна част от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase