Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Православната църква почита днес свети пророк Илия. В народните вярвания светеца се почита като повелител на небесните стихии - господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли за курбан и се организират тържества. Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото се смята, че свети Илия взема жертва.

Денят е празник на шивачите. По стар стил Илинден се празнува на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание за Освобождението на Македония и Одринско.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илиян, Илия, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

11

преди 6 години

Илинден е след 13 дни - има празници, които зависят от периода в годината и както и да си ги променят, няма никакъв смисъл. Не могат да кажат на лозето кога да се разлиства и на морето кога да се променя. Така че - закривай!

2

ДО 2

преди 6 години

УПОВАВА !

1

ЧЛЕНЪТ

преди 6 години

В народните вярвания светеца се почита като повелител на небесните стихии - господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете....................................................СветецЪТ

fallback