Снимка: Архив, Булфото
fallback

Несъбраните глоби от нарушения на пътя за периода от януари 2016 до юни тази година са 66 млн. лева. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от "Воля", по повод проблемите в събирането на глобите от нарушителите.

Oще по темата

34 млн. лева глоби са предадени за принудително събиране, обясни и Милена Кръстанова от НАП. Тя уточни, че трудно може да се очаква хората сами да решат да платят глобите си, предвид че не са го направили в доброволния срок.

Кръстанова допълни и че 40% от предадените за принудително събиране суми в НАП са на стойност до 50 лв.

За да се увеличи събираемостта на глобите и да се облекчи административната тежест, от "Воля" предложиха в колите на "Пътна полиция" да има ПОС терминали, за да могат таксите да се заплащат на място. Тази идея обаче не срещна подкрепата на депутатите в пленарната зала при поредното гласуване на промени в Закона за движение по пътищата.

"Не трябва да деградираме, да връщаме полицаите в храстите, да махаме знаци. Вместо да търсим пътя напред, ние тръгваме в обратна посока", критикува Боряна Георгиева от "Воля".

Според бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче не трябва да се натоварват служителите на Пътна полиция с такива задължения.

"Нарушителите много добре знаят, че дължат глоба, могат да я платят с карта и по интернет. Защо трябва да товарим Пътната полиция с какво ли не?", попита той.

Според него трябва да се увеличи давността на глобите и размерът им да расте, ако плащането се бави.

"В много държави, когато се забавят с плащането, глобата става двойна. Това ще стимулира хората да бързат да платят", обясни той.

Стратиев предложи и глобите да се събират от частните съдебни изпълнители, като по този начин ще се облекчи държавната институция НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

"Според него трябва да се увеличи давността на глобите и размерът им да расте, ако плащането се бави."Така е. Не плащаш глоба(щото не си разбрал) от 50 лева за преминаване с 50км/ч покрай знак "30" и след 5 години идва ЧСИ и ти взима апартамента, колата и децата. И пак остава сума, да им дължиш. Така требе да е!

24

до 27

преди 6 години

Наивен си! В повечето пунктове за ГТП в малките и средни населени места, срещу някой лев правят такъв и без квитанция за платен данък и без ГО!

23

Реалист

преди 6 години

За плащането на глоби си има ред и всяко предложение да се измени този ред, всъщност води до беззаконие. Както се казва пътят към ада е постлан с добри намерения. Има и една друга гледна точка - защо някой трябва да плаща глоба за нещо, а за същите нарушения, 1-2 милиона нарушители да не я плащат, защото КАТ не работи и не ги е санкционирал. Тук принципа трябва да е закона важи за всички еднакво., те.. всеки нарушител трябва да бъде глобен, а не 1 на 1 милион.

fallback