Снимка: архив, БулФото
fallback

За първите 6 месеца на годината са регистрирани 12 случая на физическо насилие над медици.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев коментира пред БНР, че агресията засега не се е отразила на броя на напускащите в ЦСМП, където има около 140 свободни места за лекари.

"Не връзката между ЦСМП с телефон 112 е причина за забавянето на линейките", категоричен е Гелев. Службата разполага с 28 екипа от необходими 60.

"Когато имаме адреси и те се натрупат да кажем в даден момент, особено пиков, няма достатъчно екипи, които да ги изпълнят. Това води до по-късно диктуване от страна на диспечерната на въпросните адреси и гражданите смятат, че това е забавяне от страна на конкретния екип, а то е на практика забавяне от нашата служба предвид на това, че няма достатъчно свободни екипи", обясни той.

Гелев изтъкна, че спешните центрове са ресурсно обезпечени с паник бутони и други технически средства и определи инициираните от прокуратурата административни мерки по сигурността на екипите като "постфактум действия".

По думите му въпросът е далеч преди това - от възпитанието и семейството.

Необходими са комплексни мерки за оптимизация на спешната помощ, заяви Гелев, според когото заплатите вече са "доста прилични".

"Може би би трябвало да има още едно-две повишения, но на етапа, на който се намират в момента, заплатите спрямо останалото здравеопазване, мисля, че са доста прилични", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Paramedic NhS

преди 4 години

В Амглия за бъбречн криза няма 7 линейки ,питайте да ви кажа за Англия...

13

Анонимен

преди 6 години

Тоя лаком алкохолик обедини софийската спешна помощ с тази на София окръг и сега екипите му пак са 20, ама обикалят из половин БългарияПарите от " икономиите" врязоха в дълбокото гърло на тоя несменяем алкохолик и дружинката му от Министерството

12

15

преди 6 години

и онзи от линейката вика на наш'те :кой ще я отнесе до колата, айде баща й да я носи... Демокрация!!

fallback