Снимка: архив, БулФото
fallback

Донорството на органи в Европа e с ръст от почти 30 на сто през последните години.

За изминалата година у нас има шестима донори, а надежда за живот чакат над 1000 души.

Oще по темата

Преди няколко дни Петър Атанасов е преживял най-тежкия момент в живота си - завинаги е изпратил своята майка, която не успява да преживее мозъчен кръвоизлив.

46-годишната жена изпада в мозъчна смърт, а Петър и сестра му трябва да вземат решение да изключат животоподдържащите системи.

"Когато докторът те попита дали да изключиш апаратите или да спасиш човешки живот... Това изречение за мен беше най-силното. Самата мисъл да спасиш живот те кара да го направиш", споделя Петър пред Нова тв.

Майка му Жана Атанасова става донор на черен дроб и два бъбрека и така трима души получават шанс да живеят. Операциите във Военномедицинска академия и в болница "Лозенец" са успешни.

"Това е глътка въздух, глътка щастие за нашето семейство след такава трагедия", казва Петър.

В своята здравна книжка той е отбелязал, че ако възникне такава ситуация, иска да бъде донор.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 6 години

Да изключиш системите на жив човек, дори да е в кома, е убийство.Относно донорството - свободен избор - всеки решава дали да дари органите си, но този избор трябва да е личен - не може други да решават вместо човека.Защото... какво означава да убиеш човек, за да живее човек?

7

Анонимен

преди 6 години

Гледам тук един отбор юнаци се събрали да дават акъл и морал относно донорството. Хората ви пишат, с бъбрек може да се живее 30г., наш познат живее с донорско сърце 15г., кои сте вие че да лишавате някого от 30г или от 15г живот? Ако за вас изборът беше 6мес. до година или между 15 и 30 години, кое щяхте да изберете? Знам, на колене щяхте да се молите за орган.Поклон пред всеки, който се реши в най-трудният момент да дари органите на свой близък. Защото те наистина спасяват животи.

6

жана

преди 6 години

Дълбоко неморално! Да чакаш с надежда смърта на някого за да живееш ти или роднина! Против донорството съм!

fallback