Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

След тежка седмица с много протести, напрежението в Асеновград постепенно спада. Хората от града обявиха, че няма да протестират в следващите две седмици, след като в петък родители на битите внесоха в парламента петиция с над 10 000 подписа, в която настояват за справедливо и бързо наказание на всички виновни за побоя, осигуряване на въоръжена охрана на язовир "40-те извора”, и равенство на всички пред законите.

Oще по темата
Както е известно, недоволство в Асеновград срещу ромите ескалира преди около десет дни,  след като бяха нападнати с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им. Ситуацията коментира дори президентът Румен Радев, който определи гневът на хората като справедлив, но опасен.

Още с началото на протестите в града екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Как да бъде потушено напрежението в Асеновград? В традиционната ни анкета участие взеха 1639 души.

Над половината от анкетираните (56%) са категорични, че единствено съд за биячите и събаряне на незаконните ромски постройки в града е ефективният начин за справянето с проблема. Други 17% пък искат приемане на адекватни закони, които да гарантират сигурността на всички граждани в цялата страна.

Едва 1% от участниците в анкетата ни смятат, че решението на проблема е разполагането на повече сили на полицията и жандармерията, докато това е необходимо. Също толкова смятат, че реално няма нужда от кой знае какви действия, защото напрежението ще спадне само така или иначе.

5% от анкетираните намират и самите протести за решение на проблема, защото според тях по този начин ромите могат да бъдат респектирани и така да бъде запазен мирът в района.

Трябва да се отбележи още, че всеки пети е крайно скептичен по отношение на мерките, които държавата ще приеме след поредния случай на подобна агресия. 20% от анкетираните смятат, че всяко чудо ще е за 3 дни и случаят ще бъде забравен, подобно на Катуница, Гърмен, Орландовци и Раднево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

Няма никакъв проблем стига да изскате то без туй лека полека вече сме известна част сме в европа не след известно време ште останете сами след нас са наред *** на които вече се продавате лека полека (меко казано с задни мисли)

18

Анонимен

преди 6 години

Да им се отнема гражданството и вън от страната, да си търсят правата и свободите в Индия и Пакистан.

17

Анонимен

преди 6 години

По-добре да го имаш и никога да не ти потрябва, отколкото да го нямаш и да ти потрябва!!!Човек трябва да се стреми винаги да е подготвен, да даде отпор на нападателите, щото другия вариант е да си свали гащите и да се хване за палците! Ако чакаш пък на ченгетата, докато дойдат може да не си жив вече! Този вариант за мен е неприемлив, за съжаление много мишки има сред българите! Мишките се опитайте поне плъхове да станете, то е ясно че мишка не може да стане тигър, но поне плъх - разбрахте ме

fallback