Снимка: Булфото

Събарят три незаконни заведения на плаж "Кабакум-централен". Проверката на централния плаж на Кабакум извърши министърът на туризма Николина Ангелкова съвместно с представители на други контролни институции, включително НАП и МВР, съобщи ИА "Черно море".

Проверката установи, че три заведения на тази ивица извършват неправомерно търговска дейност на плаж, който е със статут на неохраняем.

Проверяваме "Кабакум-централен" по сигнал както на граждани, така и на бъдещия стопанин, който спечели търга, обясни Ангелкова.

Миналата година договорът с бившия наемател е бил прекратен заради нередности, в това число и неплащане на наемната цена. След провеждането на новия търг обаче заради обжалване на процедурата от друг участник все още няма сключен договор, а това автоматично прави плажа неохраняем, каза още тя.

Според заповед на министъра на туризма на територията на неохраняемите плажове е забранено извършването на всякаква търговска дейност.

Сезирали сме Дирекцията за национален строителен контрол и Oбщина Варна и ще бъдат предприети незабавни действия по събаряне на заведенията или ще им бъде спряно подаването на ток и вода, увери Ангелкова.

По нейни думи докато приключат съдебните процедури, трябва да се спазва изискването за неохраняеми плажове, което налага общината да отговаря за почистването на участъка, а Областна управа да осигури водното спасяване.

Координационният съвет, който заработи от миналата година, обединява работата на служители на няколко контролни органа, които следят според своите правомощия спазването на разпоредбите на закона.

Органите на реда трябва да установят дали бившият стопанин е събирал наеми от наемателите на заведения миналата година и сега, обясни министърът. Един от стопаните на заведение заяви пред проверяващите, че тази година "не е плащал на никого, защото нямало кой да му поиска пари за наем“. Заведението му работи от началото на сезона.

Министър Ангелкова допълни, че много от хората, които стопанисват плажове, стават все по-изобретателни и като пример представи нарушител на плажа в "Обзор -мотела", който загребал пясък и го насипал в двора на хотела си.

Така напълно в разрез със закона изобретателният хотелиер разширил плажната ивица, а законът в такъв случай предвижда, след като бъде установена точната площ, плажът да бъде актуван като държавна собственост и нарушителят да претърпи санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase