Снимка: Facebook
fallback

Днес отбелязваме 167 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Роден в Сопот, в семейството на търговеца Минчо Вазов и жена му Събка. Автор на повестта "Немили-недраги", на романа "Под игото", писателят два пъти е избиран и за народен представител. От 1897 – 1899 г. е министър на народното просвещение. През 1911 г. става отново депутат, този път във Великото народно събрание.

Рождението му ще бъде отбелязано с тържествена литургия от 10.00 ч. в църквата "Св.св. Петър и Павел" в Сопот. Програмата включва откриване на изложба в Етнографския и занаятчийски център "Сопотски еснафъ", пресъздаване на сопотска седянка "На бяло сладко", откриване на мемориален комплекс "Аз съм българче", пише БТА.

Кулминацията е от 20.00 ч., когато ще бъдат връчени "Детска Вазова награда" и националната литературна награда "Иван Вазов". Предвидени са слова и поднасяне на цветя пред паметника на народния поет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 8По това време когато е живял момичетата са ги женили на тинейсжърска възраст. Сега това го правяг само ромите.

21

PD do 19

преди 6 години

Руската империя, се провъзгласява за новия защитник на словенството и православието, и в това е бил възпитаван всеки дворянин. А след поредното поражение, на Оттоманския флот, в Черно море, високата порта официално признава правото на Руската империя да бъде защитник на православното население в нейните територии. И това, будните българи са го знаели, затова са очаквали помощ от Руския цар. Основен мотив е било в народното творчество.

20

PD

преди 6 години

Разбира се, си прав. Но и темата, не е само за османското робство. Вазов е съвременник на процеси, внесени отвънка и разграждащи обществото в младата държава. И вместо да го делим на периоди, по добре е да го схванем в цялостност. И понеже определени процеси се повтарят, добре е да разберем къде и как са започнали. Поне в началото на Третата Българска Държава.

fallback