Снимка: БТА, архив
fallback

Договорът за приятелство и добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на двата официални езика. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в парламента по повод документа между двете страни, който се очаква да бъде подписан на 2 август.

Oще по темата
Тя обясни, че компромис за езика е направен още преди подписването на съвместната декларация от 1999 г.

Захариева цитира, че там е записано, че се подписва в два екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни – български, съгласно Конституцията на България, и македонски, съгласно Конституцията на Македония.

"Езиковата клауза е една и съща и в никакъв случай няма да я променяме. Повече компромиси няма накъде да правим, направили сме ги още тогава", заключи Захариева.

Тя изрази надежда, че проектът на договора ще бъде финализиран след толкова много години усилия на редица правителства.

"Ние трябва да използавме тази възможност. Ние винаги сме били отворени, а не сме получавали такава реакция от македонските правителства преди това", коментира външният министър.

Вицепремиерът отхвърли и слуховете, че има опасност от искане българското председателство на ЕС да бъде отложено.

"Нямам никаква такава информация да се иска отлагане на българското председателство на ЕС - нито официална, нито неофициална. Това са спекулации", отсече Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 6 години

Луно, луно... земльо македонска...

31

demograph

преди 6 години

Всеки, който съска срещу договорът с Македония е или "вулгар-***" *** "патреот", или руско слугинище. Русолюбците софра дават България да угоди на русията им, пък ако ще и да я затрият. Членството на Македония в НАТО и ЕС преди Сърбия е смърт за Русия, защото е тържество на българите. Това българите с мозък в главата, трябва да вдянат! И да замълчат. И да наритват всеки коминтерновец в зъбите ако се прозява по темата. Който не вдява това е изменник и чужда ***. Не е българин.

30

Курнелия лъже

преди 6 години

Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.

fallback