Снимка: Архив, Булфото

Около 6-7 млн. българи живеят извън границите на България. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

"Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят. Плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности. Това прави около 6-7 млн. българи", пресметна Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

По думите му в един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България.

"Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности“, допълни председателят на ДАБЧ, цитиран от "Фокус".

Той коментира, че все повече българи в чужбина искат техните деца да учат български. Затова и ще се работи за това българските деца да могат да се явяват на матура по български език и тя да бъде призната.

"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев.

Той обеща и да се продължи подкрепата за образователните звена на българите по света. Има над 300 български училища и още около 500-700, които са по-скоро частни училища, където учат по 3-5 деца, уточни шефът на агенцията.

Харалампиев отчете и че институциите са се противопоставили на намесата на чужди лица от Сърбия в кандидатстудентската кампания в Босилеград.

"Напоследък това ескалира с кандидатстудентската кампани в Сърбия. Тя беше много тежка, остра и саботирана от страна на частни лица и на представители от общинската администрация, представители на гимназията в Босилеград", обясни той.

България е независима държава и ще се държи като такава. Нейните органи твърдо ще защитават българите, независимо дали живеят в България или извън нея, отсече председателят на ДАБЧ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase