Снимка: архив, Булфото
fallback

Семейства на загинали при катастрофи излизат на шествие днес в София, за да изпратят послание за промяна и спиране на войната по пътищата.

"В 17 часа имаме кръгла маса, в 18:30 часа започваме шествие от НАТФИЗ до Министерския съвет. Имаме голямо обединение и искаме да видим конкретни действия. Не може да сме първи по убийства на пътя", заяви в "България сутрин" бившият председател на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев.

"След като има умисъл, нарушителят трябва да бъде съден за пътно убийство. Движиш се с превишена скорост в аварийната лента и очевидно нарушаваш всички разпоредби. В момента нашето законодателство предвижда до 6 години затвор за такова престъпление", обясни той и се обяви категорично за промени в Наказателния кодекс.

Румяна Чобанова, която загуби своя съпруг при трагичен инцидент на АМ "Хемус", е организатор на шествието. Тя подчерта, че това е едва първата стъпка и постепенно нещата ще стават по-агресивни.

"Съпругът ми бе на работа, спря да помогне на предишна катастрофа и остана там. Все още тече досъдебно производство по случая. Наблюдаващият прокурор по делото в много съвестен човек и разчитам на това работата да се свърши добре", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Румяна Чобанова добави, че разчита на това премиерът Борисов да вземе нещата в свои ръце и те да се променят. Според нея правосъдието отсъства при тези инциденти, а прекалено много служби се занимават с проблема..

Следващото събитие ще се проведе на 19 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

основна причина за птп са бавно движещите се водачи се водачи и няма токова нещо като война по пътищата тъпо е да се използва като заглавие постоянно.

22

Dies Irae

преди 6 години

До вергилА ако пътя беше като път и имаше 3 ленти във всяка посока на движението щеше ли да има предпоставки за ПТП? 90км/ч добре, но това е скорост за лада от преди 20 години. Технологиите се променят, автомобилите с тях. Само държавния апарат в България се движи с 10 века назад. Да има хора който карат бързо и не спазват закона, но там проблема пак е в държавния апарат (КАТ). Защо тези хора имат книжки? Или ако нямат защо са на свобода, а не са задържани и вкарани в затвора?

21

вергил

преди 6 години

До @вергилАко всички спазват правилата катастрофите ще са минимален брой.Току що минах по пътя Пловдив-Пазарджик като карах с 90 км/час и спазвах ограниченията.Изпревариха ме поне 30 човека за участък малко над 30 км.Всички бяха в нарушение, а няколко , които изпреварваха срещу мен ме принуждаваха да карам крайно вдясно, иначе щяхме да се блъснем.Такъв е манталитета на българският шофьор пък после ограниченията му били виновни.

fallback