Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Как е протекла срещата между представители на "София прайд" и съпругата на президента Десислава Радева? Какво са обсъдили двете страни и постигнали ли са съгласие по определени теми? За всичко това разказа Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис" пред Bulgaria ON AIR.
Oще по темата
Целта на срещата е била да бъде по-добре информирана първата дама по въпросите, касаещи ЛГБТИ общността у нас. Преди близо месец тя предизвика вълна от реакции и коментари след статус във Facebook, непосредствено след провеждането на "София прайд", в който призовава хората с различна сексуална ориентация да не преиграват, както и да организират информационна кампания за превенция от ХИВ/СПИН.

"Учудих се на коментара на госпожа Радева, че хомосексуалните са приети в България отдавна. Това за мен говори, че тя не е достатъчно запозната със законодателната рамка, със социалните нагласи и решихме, че една такава среща ще бъде полезна, защото публичните личности, които имат влияние върху обществените нагласи, трябва да говорят информирано", обясни Писанкънева.

По думите ѝ единият от плюсовете на срещата е бил постигнатият добър диалог между първата дама и представителите на прайда.

"Госпожа Радева ни зададе релевантния въпрос: "Защо за 10 години "София Прайд" все още не сте постигнали приемане на различията по признак сексуална ориентация или полова идентичност?". Нашият отговор е: "Липсата на политическа подкрепа, липсата на лидери в политическото пространство, които да застанат зад тази кауза публично, открито, без да се притесняват, защото в крайна сметка това е кауза за човешки права", посочи още Писанкънева.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Найденов

преди 6 години

Приемаме ги такива каквито са, без да е нужно да се афишират, да носят табелка на врата АЗ СЪМ ГЕЕЙ или да ходят полуголи на шумни, арогантни и отблъскващи паради. Никой не им пречи да се обичат, никой не ги преследва, никой не ги дискриминира, никой не ги малтретира. Ако се държат човешки, ако си вършат работата както трябва, ако си изпълняват задачите и задълженията като нас, няма проблем. Нека са такива, щом това ги прави щастливи.

103

Napapijri

преди 6 години

Познавам един д-р, Ангел Манчев, през целия си живот, 33г. Го познавам като гей, т.е. тоя човек е гей, още преди тия ***, да са били осъзнати, този човек никога, не е бил отхвърлян или дискриминиран, като се има предвид че живеем в село от 700 човека, така че тия фусти да спрат да реват, като ощипани моми, щом не ми го навираш в очите, не ми пука какъв си, ама нали трябва да се парадира иначе кой ще ги забележи

102

Анонимен

преди 6 години

До чичеДеса е по-миризлива и от тях бе, чичак !

fallback