Снимка: Булфото, архив
fallback

Жегата в столицата взе пет жертви само за няколко часа, съобщиха от Спешна помощ.

Сред тях е и 70-годишен мъж, който решил да тича в Южния парк. Той е починал на място.

Към 12.20 часа 178 души са колабирали заради високите температури навън. В спешна помощ са получени общо 179 повиквания заради хора, чието здравословно състояние се е влошило заради горещините.

Oще по темата

Спешните медици отправят апел към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не посягат към алкохол и да се пазят от горещото време.

В събота е пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите.

Синоптиците предупредиха, че градусите на места ще скочат и до 44.

Червен код за екстремно високи температури, най-висока степен на предупреждение за опасни температури, е обявена в 17 области на страната.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.
При екстремно високи температури се препоръчва хората да пазят себе си и да спазват съветите на властите.
Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури.

В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°- 41°C.

По морския бряг - 32°- 35°C.

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

22 сантиметра

преди 6 години

а на бас, че освен големите градове, по малките и селата ншма да има "жертви"

28

Misho

преди 6 години

Кво бе, второто приществие ли е дошло ? Шапки нема ли за вас ?В Атина и по островите целия август е средно 40 градуса.А на Дубай и Малдивите кат ми ходят, некой умира ли ?Утре ще паднат с 10 градуса.Навремето, на къра се бачкаше, някой умираше ли ?Напротив, здрави сме още.Във Вегас и Финикс сега е 48 градусаАйде стига мрънкяне

27

Анонимен

преди 6 години

Ако си здрав няма какво да ти стане в жега, дори и да излезнеш да тичаш, ама ако си някой паржо и вместо да се пазиш, ти решиш че точно днеска искаш да тичаш в парка (въпреки че го правиш 1-2 в годината) няма нищо учудващо да гушнеш букета. Не всеки може да тича в жега, по тая логика на всеки футболен мач лятото трябваше да има по 7-8 смъртни случаи на футболисти.

fallback