Снимка: Dnes.bg
fallback

Софийската математическа гимназия /СМГ/ е училището в София с най-висок минимален бал за прием от първото класиране в гимназиите след седми клас, като последният приет ученик е с бал 472,500 точки в профила "Математически", с английски език. Това съобщи при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

През тази година максималният бал за прием след седми клас е 500 точки, а до миналата година беше 36. За първи път през тази година основно образование се завършва след седми клас, според новия Закон за предучилищното и училищното образование.

И в предишните две години отново СМГ беше училището в София с най-висок минимален бал за прием след седми клас. Сега кандидат-гимназистът с най-висок бал в София - 497,500 точки, също е избрал СМГ, в профила "Математически", но с немски език, каза Кастрева.

На второ място след СМГ е 91-ва Немска езикова гимназия с последен приет ученик с 450 точки, на трето място е 73-то СУ "Владислав Граматик" с минимален бал 434, 500 точки.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия, след нея е Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, в което последният приет ученик е с бал 410, 500 точки. То се появява за първи път в класацията на десетте най-добри гимназии в София, тъй като до миналата година имаше собствен прием, отбеляза Кастрева, цитирана от БТА.

На шесто място е Първа английска, след нея е Втора английска, Френската гимназия, на девето място е 22-ро СУ с минимален бал 361,500 точки. На десето място е 35-то СУ.

С най-нисък минимален бал - 30 точки, в София е 172-ро обединено училище "Христо Ботев", преди него са Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 59-то обединено училище. Това са трите училища с най-нисък минимален бал в столицата. Обединените училища са нов вид училища и ще обучават ученици до десети клас.

В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски език, в 164-та Испанска езикова гимназия, при обявен прием от 26 места 2405 ученици са заявили желание да учат в нея.

По брой на желанията следва паралелката с английски и испански език в 22-ро училище, която е посочена от 2239 ученици. На трето място е същата паралелка във Втора английска, предпочетена от 2049 ученици. Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия.

В София от първото класиране за прием в гимназиите след седми клас са класирани 8137 ученици, некласираните ученици са 513, а свободните места след първия етап на класирането са 611.

Двама са учениците с най-голям брой желания за прием в столичните училища, като всеки от тях е подал по 140 желания.

Резултатите от първия етап на класирането за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7. клас могат да се проверят на един от двата сайта: https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани, от 28 до 30 юни.

Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е класиран на първо класиране.

Срокът за подаване на заявленията също е от 28 до 30 юни включително. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.

То излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите.

Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

има начин

преди 6 години

https://peticiq/signatures/smg_protiv_svoevoliyata/освен доста информация и добри аргументи зад подписите, тук има и възможност да се изрази позиция.

12

Кирил

преди 6 години

Дали може да посочите източник на тези данни. Някъде където да ги видим в суров вид?

11

най-важните новини

преди 6 години

Това което ми прави впечетление лично на мен е че най-силните ученици се насочват основно към езиците. Това показва, че най-доброто в Бг основно се интересува да научи език и да замине. Какво ще прави там е второстепенен въпрос. В момента компаниите с най-голяма добавена стойност, които дърпат икономиките са основно технологични - ИТ, електроника, био-технологии, химическа промишленост, фармацефтика и т.н.. Ако имахме силни у-ща в природните науки, и икономиката щеше да е на друго място.

fallback