Снимка: архив Reuters
fallback

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава.

"Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани", заяви зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Oще по темата

"Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Кандидатстването ще може да става и по електронен път", разясни Русинова пред "Нова".

Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й.

Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите.

Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. "Държавата се стреми да покрие минимума", заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.

При подбора на детегледачите ще се "стимулират" хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора.

Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение.

"Важното е родителите да имат доверие на човека", заяви Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Програмата е ГЛУПОСТИ на ТЪРКАЛЕТА.Престанете с тези безумия бе политикани.

17

до радио коминтерна

преди 6 години

Ти май не излизаш често, нали? В градинката да си играело... КАКВА градинка, бе другарю? На нейно място има блок, паркинг, магазин. А на останалите "градинки" се валят по земята бойни дрогари и пият спирт от сутринта, съпровождани от кучелюбци. Тетанус, хепатит, тения, ***, бълхи... Или да си извеждам детето и да карауля с пушката? Да си играело с връстниците в градинката... Те тие "връстници" са на по 40-50 години с язва и цироза, бе!

16

D

преди 6 години

Колко са тези баби с педагогика ?Отглеждането на децата ще е съпроводено само с ултимативни фрази и думата -НЕ!На какво ще ги учат и как ще си говорят с тях?Тази програма е за 1500 домакинства,ами другите семейства,за тях какво ще има?

fallback