Снимка: Булфото

Гласувах за връщане на нормалността във Висшия съдебен съвет, за съвет, в който магистратите съдии и членовете му, участват в процеса на възстановяване доверието в съдебната система. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов, след като упражни правото си на вот в съдебната палата в София за избор на членове на ВСС от съдийската колегия.

Панов допълни, че не е гласувал като административен ръководител, а като съдия.

Много е важно колегите да упражнят правото си на глас, каза още шефът на ВКС, цитиран от БТА.

Той се обърна към колегите си съдии да се доверят на съвестта си, на своето вътрешно убеждение и преценка при гласуването за новите членове на ВСС. Панов отбеляза, че административните ръководители нямат място в процеса по гласуване.

Днес 2238 съдии избират измежду 27 кандидати за шест места в кадровия орган. 1 677 души са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет, останалите ще гласуват в съдебната палата.

Към 12 часа избирателната активност е била 50,7 %. Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота.

Избралите традиционната хартиена бюлетина споделиха притеснения за сигурността на системата и тайната на вота. Висшия съдебен съвет обаче уверява, че място за притеснение няма и системата е напълно подсигурена, включително срещу външна намеса.

Друг повод за съмнения и негативни коментари дойде след информацията, че председатели на съдилища са раздавали списъци с фаворити. Новият Съвет встъпва в длъжност през октомври. А изборът му беше посочен в последния доклад на Брюксел като ключов тест за напредъка на страната ни в област правосъдие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase