Снимка: архив "Булфото"

Цигарите, алкохола, ресторантите и дрехите са най-евтини в България от всички 28 държави в Европейския съюз, показват последните проучвания на европейската статистика.

У нас пушенето и пиенето са 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

Европейските статистици са сравнявали цените в шест категории – "Храна и безалкохолни напитки", "Алкохол и цигари", "Хотели и ресторанти", "Облекло", "Потребителска електроника" и "Лично транспортно оборудване".

България е първенец по евтиния в три от тях. Освен в графата за алкохол и цигари, страната ни застава на първо място по най-ниски цени и в тази за ресторантите и хотелите (44%). В тази категория втора след нас се нарежда Румъния (53%), следвана от Чехия (56%).

Най-скъпи са ресторантите и хотелите в Дания – 150% от средните за ЕС цени и в Швеция със 144%.

Още по темата

Дрехите са друга група, в която страната ни държи първото място по ниски цени. У нас те са 81% от средното в ЕС, а най-високи са в Швеция – 136%.

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%, пише "Труд".

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Данните показват, че общият индекс "Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното.

Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза. В Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, втора е Ирландия (125%). Следват Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%).

На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase