Снимка: Булфото, архив
fallback

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Oще по темата

На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята, пише "Труд".

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт".

"Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска", пишат от асоциацията.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

По-рано този месец стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

ВЕНИЗЕЛОС

преди 6 години

ТРЕС 1--------ТАТАРИН ***, КИСЕЛО МЛЕКО НЕ СА ПРАВИЛИ ЕТИОПЦИ....АЙДЕ ПРОЧЕТИ ПАК КАКВО НАПИСАХ.ТОЧНО ЗА КИСЕЛО ГАЛЛАС СЕ СПОРИ...АЙДЕ ДА НАУЧИШ КАКВО ЗНАЧИ И ДУМАТА '''ГАЛЛАКТИС, ГАЛЛАКТИКА''' + ГАЛЛОС, ГАЛЛОН. ГАЛЛА С !

75

trrs1

преди 6 години

до 84 венизелос ...... освен това не забравяй когато тичаш из летоброенето, че прадедите на гърците са се появили на Балканите 800 - 500 години преди христа, та мерките за фетата както и Оди сей може да са мираж на-вече. Според историята 2000 години преди христа египтяните са били в разцвет и не са имали ни фета, ни сирене. Троянската война е била 13-12 век п.х. _ какъв елин ще да е бил Одисей тогава ? А нашето киселомляко е патентовано и с доказани различия от йогуртите.

74

Анонимен

преди 6 години

То всичко ни е наред,като научим чужденците да казват кисело млеко и ще цъфнем. Навсякъде по света се продава под различно име. И най-различно качество. Измислили продукта,не се сетили да го разбъркат с малко вода. Познайте къде му викат айрян. За жокер,най върви със дюнер кебап.

fallback