fallback

Имамите у нас готвят протест, а причината са неизплатени заплати от март месец насам. До ситуацията се стигнало, след като служебното правителство е прекъснало едностранно договора между Дирекция "Вероизповедания" и турския Дианет.

От Главното мюфтийство не знаели и научили новината от медиите, заяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на мюфтийството Джелал Фаик.

"От 28 години насам за съжаление българската държава не разбра значението на Главното мюфтийство и не се отнася с нужното уважение. Крайно време е, според нас, да се преосмисли цялата политика по въпроса за финансирането на вероизповеданията в България", коментира той.

Помощта от турския Дианет е възлизала на 2 млн. лева годишно - пари, постъпващи по банков път, изцяло прозрачно, уверяват от мюфтийството.

С тези пари са били финансирани духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград, както и Висшият ислямски институт.

Останалата част от средствата мюфтийството си набавяло от вакъфските имоти. Сега парите от тях отиват за училищата по ислям, което оставя имамите без заплати.

От Главното мюфтийство се разграничиха от събитията в политиката и призоваха да се спре със спекулациите, че чрез мюфтийството се упражнява чуждо влияние върху страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

осман

преди 6 години

повече в касата но дупс и стотинка няма да влезе.турски пари за руска партия няма .ще *** всички......

38

Анонимен

преди 6 години

Според мен всяко вероизповедание трябва да се финансира само с дарение от миряните си,нито държавата нито международни фондации трябва да дават пари за такова нещо, само така може да се гарантира свобода на вероизповеданията.

37

Грюгер

преди 6 години

Щом за християните има пари от държавата,то и за млюслюлманите също трябва да има... Проблем е бедността и липсата на култура и образование...Приказките са важни и нужни за децата, вероятно трябва и приказки за възрастни... В you tube има блог на Lana Ross, супер богати младежи от Дубай... Говорещи на английски и много позитивни и забавни...

fallback