Снимка: архив, БулФото

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 милилитра кръв могат да спасят до 3 живота. Това каза Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора днес.

Тодоровска съобщи, че близо 600 души на ден се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца. Тя отбеляза, че се наблюдава ръст в броя на доброволните кръводарители в младежка възраст и уточни, че всеки желаещ да дари кръв, може да го направи постоянно в най-близкия специализиран пункт или лечебно заведение.

"Инициативите са постоянни и не спират. В Националния център по трансфузиология и хематология в София и другите градове може да се дари кръв. Няма специална акция в друго учреждение, защото днес е денят, в който искаме да кажем едно голямо благодаря на тези кръводарители", заяви тя в итервю за "Фокус".

По думите й много често не се знае, че кръводаряването не само не е вредно, а е полезно.

"Това е голям минус, защото от страх хората понякога не отиват да даряват кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова в Европа кръводаряването е естествено, хората даряват, защото знаят, че помагат на някой друг и в същото време правят добро и на себе си“, обясни Тодоровска.

По думите й българинът е готов да дари кръв, но трябва да знае за кого и по какви причини и все още не го прави без апел и конкретна акция.

Тази година мотото на кампанията е свързано с бедствията, поясни Тодоровска и допълни, че не трябва да чакаме да дойде бедствието, за да помагаме на нуждаещите се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase