Снимка: Булфото, архив

Националният литературен музей, който обяви в началото на тази година дарителска кампания за български книги, предназначени за нашите неделни училища в Чикаго, събра над 1400 тома класическа и съвременна българска литература.

Книгите са опаковани и готови за транспортирането им през океана, съобщават от музея.

От културната институция посочват, че са откликнали на апела на генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев за нуждата от събиране и предоставяне на българска класика за неделните училища. Консулски окръг Чикаго обхваща 14 щата и там е най-голямата българска общност зад граница.

Официално признатите неделни училища са 12 и изпитват недостиг на издания на класиците в литературата ни - Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Славейков, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев и др, посочват от Националния литературен музей.

Дарените книги - нови или употребявани, са били изпратени на адреса на музея по куриер или са били носени от гражданите на място.

От Генералното консулство в Чикаго са изказали благодарности към Националния литературен музей. В писмо до музея от Генералното консулство са съобщили, че работят по създаването на българска библиотечна секция в едно от предградията на Чикаго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase