Снимка: архив Булфото
fallback

Лекари от Спешна помощ се противопоставят на готвените промени в закона за движение по пътищата, според които тетестовете на шофьорите за алкохол и дрога трябва да се правят в скъсени срокове.

В момента предвиденото време за медицинско изследване е 2 часа, а МВР настоява то да се скъси на час и половина.

Изискването е част от мерките, които властта планира за намаляване на катастрофите по пътищата.

Oще по темата

Вътрешното министерство публикува за обществени консултации проектонаредбата за тестването на шофьорите за алкохол и наркотици. Общественото обсъждане е предвидено да продължи до днес.

Националната асоциация на работещите в Спешната помощ реагира остро на измененията.

"Намаляването на предвиденото време за медицинско изследване от 2 часа на час и половина ще създаде проблем", обяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева пред БНР.

Тя обясни, че на спешните лекари ще им е трудно да се поберат в рамките на скъсеното време.

"Едва успявахме, когато беше 2 часа. Когато те пристигнат в спешното отделение или спешния кабинет на филиала на Бърза помощ, там има и други пациенти, някои от които са в животозастрашаващо състояние и изискват грижи. В такива случаи лекарят трябва да спре и да се насочи към пациента, който в никакъв случай не е в спешно състояние, просто трябва да му се извърши химически анализ", обясни Кателиева.

Тя допълни, че тестът за алкохол и наркотици не е лесен процес, защото се попълва паспортна част, взима се кръв за химичен анализ, задават се въпроси, попълва се протокол.

Освен това тези пациенти обикновено са под влияние на алкохол и наркотици, често са агресивни и конфликтни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

спешен лекар

преди 6 години

Спешната помощ е за да помага на тежко болни хора,а не да взема кръв от хора шофирали в нетрезво състояние.Преди около година измислиха да се взема кръв и за наркотични вещества.За целта от изпратеният от КАТ трябвало да се вземат 40 милилитра кръв!Да се начуди човек дали апаратурата с която изследват не са я ли изкопали от някоя египетска пирамида!МВР преди няколко години е закупило 120 стационарни дрегера,които до ден днешен събират прах !А в Германия работят с тях и не вземат въобще кръв.

11

Анонимен

преди 6 години

Според наредбата докторът или сестрата трябва да се уверят ,че лицето е точното лице , а не приятеля или роднината му , да го убеди да даде 4 епруветки кръв и урина и да го прегледа и попълни 2 стр протокол. А накрая сестрата трябва да се подпише като лекар ако липсва лекар или лекаря който не е присъствал и правил прегледа да се подпише защото така пише на протокола.Дотук сме в нарушение с нормативните актове касаещи спешна помощ , и наредбата за дейност на извършвана от сестрата по назначение

10

Анонимен

преди 6 години

Тия тестове трябва да са платениНямат място в спешните центрове

fallback