Снимка: архив Булфото

Прокуратурата взе на прицел ръководството на НДК и започна разследване срещу длъжностно лице за нецелесъобразно изразходване на средства.

Новината съобщи заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов.

"Парите са за издръжката на НДК, за електричество, за комунални разходи", обясни той, цитиран от "Фокус".

Още по темата
Той отказа подробности с аргумента, че наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура не е дал съгласие за разгласяване на материали по разследването. Сарафов обясни, че досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител.

Разследването на прокуратурата е свързано с ремонта на НДК, съобщи вестник "Труд". Според изданието сигналите за нарушения и злоупотреби са подадени в ДАНС още в началото на тази година, а разследващите иззели документи от Двореца на културата.

От НДК излязоха с официална позиция, в която отрекоха ДАНС и прокуратурата да са нахлували в Двореца. Оттам отричат и обвиненията в неправилно изразходване на средства.

"Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК, във връзка с председателството на ЕС, се осъществяват с актове на Министерския съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи", са категорични от НДК.

По-късно от пресцентъра на Двореца допълниха, че не са уведомени по официален ред за досъдебното производство. "Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел", уточниха още от НДК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase