Снимка: архив, Булфото

Фолклорни ансамбли, сред които "Гоце Делчев" и "Българе", два кукерски състава са изпратили протестни писма до ВМРО, Столична община и Министерство на културата, в които се обявяват против използването на кукерски маски и фолклорни символи по време на "София прайд". Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Категорично заявяваме, че сме против използването на кукерски маски и каквито и да било други български фолклорни символи по време на "София прайд". Самото отъждествяване на подобно шествие, което по своята същност противоречи на традиционните ценности и морал, характерни за България, е неприемливо и преминава границите на всякаква толерантност", се заявява в писмото на изпълнителите на Ансамбъл "Гоце Делчев".

"С огромно възмущение посрещаме факта, че ЛГБТ общността, подкрепена от приятелите си у нас, решава да посегне и употреби в своята стилистика доказалите се през вековете и запазени чрез фолклорното ни наследство символи на българската народна традиция, а именно - кукерските облекла и народните ни носии.

Категорично възразяваме тези емблеми на изконните български устои да бъдат използвани в контекст, интерпретиращ в нездрава посока техните обредни и естетически послания, крепили съществуването ни като народ. Имаме толерантно отношение към хората с нехетеросексуална ориентация, но сме крайно обезпокоени от намерението българското фолклорно наследство да бъде употребено в услуга на нетрадиционен за народопсихологията ни морал, който е и в разрез с основните християнски ценности", посочват от ансамбъл "Българе".

От движение "БГ патриот" също са изпратили писмо до Столична община, в което се обявяват за недопускане на провеждане на "София прайд" и изразяват възмущението си от намерението да се използват кукерски костюми.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase