Снимка: БТА, архив

Министрите са назначени не по квоти между ГЕРБ и Обединените патриоти, а след обсъждане и взаимен консенсус. Същото се отнасяло и за заместниците им. Това обяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на соцдепутата Антон Кутев за кадровата политика на кабинета.

Червеният народен представител цитира писма на неправителствени организации срещу двама заместник-министри, което според него означава, че те не са на мястото си.

Единият е Красимир Първанов, който е заместник в Министерството на енергетиката, когото асоциации на роботодателите определят като човек с лоша репутация и със зависимости в енергийния сектор.

Другият е зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който не се харесва на Съюзите на превозвачите.

Според Кутев Георг Георгиев пък не е удачен за зам.-министър на Екатерина Захариева, защото е твърде млад - едва на 25 години.

Борисов обаче припомни, че ситуацията след предсрочните избори е била доста сложна.

"Имаше за нас като партия един вариант да направим правителство и това беше с Обединените патриоти, направихме го. Десетина дни писахме програма и разглеждахме как да съставим така правителството, че всяка една партия да си носи политическата отговорност и в същото време да работим в синхрон, това е изключително трудно да се постигне", коментира Борисов.

Той допълни, че за всеки министър са водени разговори, някои от кандидатурите не са били приети или от ГЕРБ, или от Патриотите.

"Така подходихме и със зам.- министрите, а за тези двамата заместници съм говорил с Валери Симеонов и той дойде и каза, че "ние държим на тези хора да са там, носим си политическата отговорност". Създадохме що-годе синхрон и напасваме работата на правителството и се надявам тези работодателски организации, с които сме в прекрасни отношения, да ги убедим, че няма за какво да се притесняват", коментира още Борисов.

Въпросът на Кутев защо правителството реши вчера да предложи на Европейската сметна палата настоящия български член Илияна Иванова да ни представя още един мандат, обаче ядоса премиера.

"Илияна Иванова е един от най-уважаваните българи, работещи в Брюксел, а по каква работа вие година и половина преди въобще да се заговори за ООН предложихте Ирина Бокова? Не може ли в по-добронамерен тон за неща, които пак ме принуждавате да се върнем към миналото, нещо, което не искам да правя. Ще ми се да не напомням за приказката, че само на българския казан в ада няма пазители, защото всеки дърпа другия", скочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase