Петкова и Милер подписват Пътната карта. Снимка: Министерство на енергетиката

Пътна карта за проучване на развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, подписаха енергийният ни министър Теменужка Петкова и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер.

Двамата обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщиха от енергийното министерство.

В разговора е отчетен ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам.

Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.

Отбелязано е било ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата особено внимание е било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива.

Алексей Милер е информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток".

Той е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България.

Министър Петкова го е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase