Снимка: visualhunt.com

Макар че наскоро психичноболен мъж нападна баба на спирка в Бургас и я прати в болница, а в центъра на София жена удари друга без причина, здравният министър Николай Петров призна, че пациентите с психични заболявания не са лично задължени да минават редовни прегледи през психодиспансерите, а това се случва само с тяхно съгласие.

Още по темата

А иначе имало стратегия за психично здраве, която включвала "развитието на адекватна система от грижи и услуги, позволяваща социализация и интерниране на хората с такива разтройства".

Сред другите мерки били осигуряването на непрекъснато комплексно развитие на съвременни програми за деиституализация, изграждане на система за социализация и толерантна среда за реинтеграция.

Психиатричните болници са 12, толкова са и центровете за психично здраве, а отделенията за психиатрични заболявания са 24, като грижата за психичноболните била разделена между здравната и социалната.

Илиян Тимчев от БСП обаче не остана доволен от отговора на здравия министър, който получи по време на парламентарния контрол.

"Регистър на психичноболните липсва, ако отидеш в друг град, не се водиш на отчет и може да си купиш дори оръжие", скочи той.

Соцдепутатът коментира, че шеф на психиатрично отделение взима 900 лева заплата и интересът към професията спада рязко.

"Държавата липсва и затова има клошари и бездомници. 6% от тях извършат престъпления, а половината са тежки. За настаняване в болница чакат с години, нужна е промяна в нормативната база и при заплаха да бъдат въдворявани и без подпис от близките", отсече Тимчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase