Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Българските деца получиха поздрав за днешния си празник и от трибуната на парламента. БСП и ГЕРБ излязоха с декларации за 1 юни, в които, между пожеланията, се разделиха във вижданията си за това какво ще гарантира щастието на малчуганите. 

Социалистите припомниха на колегите си, че всичко, което правят, ще остане не само в историята на Народното събрание, но и в наследство на българските деца. 

"В този ден, в който всички деца ще бъдат поздравени, ще получат подаръци, лакомства и торти, да си отговорим дали направихме всичко за българските деца", каза Весела Лечева. 

Тя цитира стряскащите данни, според които 32% от българските деца живеят в бедност, 35% не могат да си позволят пресен зеленчук, още толкова не са си купували и книга, а 16 000 са отпаднали от училище в осми клас само за последната година.  

"Тази тревожна статистика е отражение на всичко, което не сме направили за децата си днес", каза Лечева. 

Тя призова за единни усилия, за да се даде на децата живот, различен от днешната мрачна действителност. Лечева поиска да се въведе един учебник по всеки предмет, за да се освободят средства на семействата за други нужди на децата. 

"Скандално е, че има деца, които си лягат гладни, че има деца, които не могат да отидат на училище", каза още соцдепутатката. 

"На нашите деца липсва щастие", констатира и депутатката от ГЕРБ Милена Дамянова. Тя цитира думите на едно детенце, което срещнала преди дни. То й казало: "Аз смених училището и вече съм много щастлив. За мен оценките не са важни, а да бъда щастлив. Това трябва да го направим", каза тя. 

Дамянова отчете, че по времето на управлението на ГЕРБ са били построени пет нови училища, а физкултурните салони започнали да се обновяват. 

Тя беше категорична, че въвеждането на един учебник за предмет няма да спести пари на семействата, а напротив.   "Децата на едно софийско училище и в едно извън столицата не са еднакви, имат различни потребности",обясни тя. 

Депутатите също получиха поздрав за 1 юни. Малчуганите от вокалната група "Бонбон" им изпяха няколко песни в почивката на днешното заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

НЕЩАСТНИЦИ,БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАДЪХВА ОТ ПРЕСТЪПНОСТ,КОЯТО НИКОЙ НЕ ПРЕДОТВРАТЯВА,А УМНОЖАВА!НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЗАГРИЖЕНИНЯМА ЕЛЕМЕНТАРНА ЛОГИКА В"ГРИЖИТЕ"ВИ ЗА ТОЗИ НАРОД!ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ЗАЕМЕМ СЪС СТАТИСТИЧЕСКИТЕ ДАННИ И ДА СРАВНИМ С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ,ЗА ДА ВИДИМ С КОИ МОЖЕМ ДА СЕ СРАВНИМПРЕСТЪПНОСТ,БОЛЕСТИ,СМЪРТНОСТ,ЗЛОПОЛУКИ,ДОХОДИ СЪОТВЕТСТВАЩИ НА ЦЕНИ,БЕЗРАБОТИЦА,БЕЗДОМНИ ХОРА!ВСИЧКО НАГЛАСЕНО ОТ ВАС!А ИМА И НЕРЕГИСТРИРАНИ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ"ФЕНОМЕНИ",ЗАЩО ЛИ?!ИЛИ ГОВОРИТЕ ЗА "ВАШИТЕ" ДЕЦА И ВАС?!..

3

до 2

преди 6 години

Как да са еднакви ? Столицата никога не е била и никога няма да бъде равна на другите градове, която и да е тя. Те самите училища в столицата са едно от друго максимално различни. Няма как математическата да е равна на езиковите и да имат нужда от едни и същи ресурси. С тия изкуствени равенства накрая ще искате колата да е тир и врабчето - ястреб.

2

Анонимен

преди 6 години

ДО Г-жа депутата от ГЕРБ Милена Дамянова:...Децата на едно софийско училище и в едно извън столицата не са еднакви,...ВИЕ И ВАШИТЕ ДЕЦА да не би да имате синя кръв!КАК не Ви е срам за такива изказвания???Такова изказване е за прокуратурата!

fallback