Снимка: Булфото
fallback

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Oще по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

229

военен

преди 5 години

Мога да кажа, след 29 г. служба, че това е опит за реставриране на комунизма от агент на ДС и за връщане на върховната простотия на безмозъчни командири, които са ми заявявали, че обичат да командват по- учени от тях.Жалко за младежите, в които има акъл, защото те ще избягат от тази държава, прикрита зад лозунга за родина!

228

Служил

преди 6 години

Влизаш момченце, излизаш кръгъл ид.иот, после 1 месец не можеш да се адаптираш към студентския живот.

227

Фронто

преди 6 години

Само за неслужили/на служилите няма какво да се обяснява/:Две години единствената мисъл и дума е ' Уволнение'; за две години се намразва,презира и ненавижда всичко що униформа носи; две години смисълът на ставащото с теб е да не си там! Такъв ли " патриотизъм" ще маршируваме?Борисов, изхвърли това недоразумение от кабинета,безумията му ще прогонят и останалите млади от България. Или това е целта? Говорениците за наборна армия изобщо не са случаини. Няма да стане,но държ.и с това се 'размътва'!

fallback