Снимка: Reuters, архив
fallback

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година.

Най-много сигнали – 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация.

Данните показват, че най-често в "бели роби" се превръщат мъже между 20 и 50 години. "Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция. По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка.

Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, пише "Монитор". През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница. Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. "Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето.

Принуждавани да просят са били 8 от жертвите на трафик на хора.

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора отчита ръст на жертвите с увреждания. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически, психически и ментални недъзи. В сравнение с 2015 г. тези сигнали са нараснали двойно.

Според изчисление на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

така е то в б.лгаристан

30

Анонимен

преди 6 години

Бройката дори да е вярна, а не е, е нищо в сравнение с робите у нас!

29

Анонимен

преди 6 години

До адем ти даваш 50 лева надница на работник което е 1100 лева на месец но ти даваш на майсторите и то в София а аз като дойда от Видин в София с жена си и децата си и като зема квартира за 500 лева ток,вода,парно и храна,интернет и кабелна и ще ми трябват поне 2500 лева а аз съм общак... и ще вземам 600 лева в най-добрия случай.

fallback