Снимка: архив Булфото

Тези шестима медици ми дължат живота си! Това обяви бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, доскоро Саркози, по адрес на българите, прекарали 8 години в либийски затвор. Те бяха несправедливо обвинени, че са заразили повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН в болница в Бенгази.

Съпругата на френския експрезидент Никола Саркози бе основно действащо лице в разрешаването на драмата, която приключи в нощта на 23 срещу 24 юли 2007 години. Именно тя съпровождаше шестима изстрадали медици при първите им стъпки на българска земя.

Още по темата

10 години по-късно БНТ повдига завесата над политическите преговори и международни афери, довели до освобождаването на медиците. Документалният филм "Сделката за свободата" търси неразказаните досега подробности около развръзката на тази най-тежка в новата история на България заложническа драма.

"Това, че спасих шест живота за мен е най-важното нещо от моето съществуване", казва Сесилия Атиас във филма, който държавната медия ще излъчи утре вечерта.

"Въпреки че после всичко беше критикувано и отречено, това ми е абсолютно безразлично, защото аз зная истината. Аз бях там, а те не бяха, знам точно какво се случи. И мога да ви уверя, че тези шестима медици ми дължат живота си. Настина. Така че ако аз съм на тази земя само заради това, не съм живяла напразно", допълва Сесилия.

"Моята свобода я дължа на Господ на първо място. На второ място – на молитвата на хилядите българи по света, които са се молили да се пребирем", казва на свой ред Кристиана Вълчева, една от медицинските сестри, прекарали 8 години от живота си в ужаса на затвора в Либия.

Съпругът й д-р Здравко Георгиев също допълва от спомените си:"Никой не може да си представи какво страхотно удоволствие е сам да си отваряш вратата. Това сам да си отваряш вратата е нещо незаменимо".

За ролята на българската държава в преговорите разказват тогавашния президент Георги първанов, бившият външен министър Соломон Паси, бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров, журналистът Георги Милков и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase