Снимка: Facebook

Съставът на българската делегация във Ватикана стана повод за задочно противопоставяне между администрацията на президента Румен Радев и папския нунций в София.

Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари обяви, че не Ватиканът решава кой да е в държавните делегации, приети от папата.

По-рано от администрацията на Румен Радев пък обясниха, че именно от Ватикана са поискали в българската делегация да има само светски лица.

Още по темата

За напрежението стана ясно от изявление на Западноевропейския митрополит Антоний в профила му във Facebook.

Днес той се е срещнал с папския нунций, а преди дни именно той повдигна въпроса за липсата на духовни лица в делегацията ни във Ватикана.

Румен Радев бе на аудиенция при папата на 26 май, а в делегацията с него бяха съпругата му Десислава, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, зам.-шефът на парламента Веселин Марешки, министърът на културата Боил Банов, актьорите Цветана Манева, Мариус Донкин, ректори на висши училища и др.

"Сред въпросите, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници – православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура.

От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо", написа днес в профила си Дядо Антоний.

Той напомня, че Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.

"Смея да се надявам, че добрите отношения между БПЦ и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура", допълва митрополитът.

Той изткъва и че единството на църковната и държавна власт в отбелязването на 24 май не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase