Щастието е дъга. Снимка: архив, БТА

Според различни международни проучвания българите се нареждат сред най-нещастните и тъжни нации в света. Български психолози обаче са на път да преобърнат тези схващания. Проучването е направено от учени от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Данните от изследването ще бъдат представени днес на кръгла маса на тема "Психичното благополучие на човека – фактори на влияние".

Според тях 61 % от българите се определят като неудовлетворени от живота, но 64% казват, че са щастливи.

Доц. Маргарита Бакрачева, един от авторите на изследването, обясни пред БНР на какво се дължи този парадокс.

"Това, което правим като разграничение, е много ясното свързване на благополучието с външните фактори на средата - условията на живот, които имаме и които ни карат да бъдем силно неудовлетворени от живота си, и същевременно онази сфера на вътрешни неща, които определяме като щастие, които успяваме да поддържаме, въпреки средата, в която живеем", каза тя.

Тоест българинът, въпреки, че е неудовлетворен, успява да бъде щастлив.

"Когато става въпрос за щастие, тези неща са свързани със здраве, любов, пътуване, емоции, усмивка, много шарени думи като "дъга", "море" – т.е. неща, които са доста далеч от материалното", коментира тя.

На база на международните изследвания най-щастливи са хората, които имат брачен партньор, следвани от тези, които живеят в съжителство. За тези, които са претърпели раздяла, самотни са или след развод, обикновено има период на понижаване на чувството на щастие.

Въпреки че жените изпитват повече негативни емоции като честота, те се радват и на повече положителни емоции, твърдят изследователите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase