fallback

В събота започна свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Всички централни джамии в Смолянска област провеждат вечери Ифтар.

Храната в храмовете е осигурена като дарение от вярващи, а на трапезата са добре дошли всички независимо от религията.

Галя е една от жените, които тази вечер, а и останалите до края на постите ще готви за всички вярващи, които идват в джамията в Смолян.

"В  менюто ни е предвидено ориз  с месо, тараторче, десертче", сподели Галя пред Bulgaria ON AIR. Тя разказа, че обикновено готвят за 100 и повече хора.

Продуктите за вечерята до края на едномесечният пост са дарение от местни мюсюлмани.Смята се, че този който през свещеният месец нахрани бедни и вярващи ще получи опрощение на греховете си.

"Хората се събират заедно приключват постенето през деня.Има доста хора, които дори и немюсюлмани и така знаем че не постят, но винаги са добре дошли", обясни Неджми Дъбов, районният мюфтия на Смолян.

Галя е една от вярващите, която не пости. Има си своя философия. Не е важно какво влиза през устата, а какво излиза от нея.

"Това  не значи, че като не влизаш в джамия не правиш добрини. А пък и обратното ти може  цял ден да правиш мизерии  и вечерта да влезеш в джамия", смята жената.

Допълва, че по-трудно е човек да се въздържа от лоши помисли и думи от колкото от храна и вода през целия ден.

Смята обаче, че свещеният месец е време, в което мюсюлманите трябва да забравят своите проблеми и да помагат на нуждаещите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

чобаняга

преди 6 години

При нас,в Кьолн, българските турци,с които работя, празнуват яко Рамазана. Плющят свински пържоли и наденици като за последно. Всичко това се полива обилно с бира,узо и бърбън - Слава на Всевишния!

20

Цецо

преди 6 години

За мен най-важно е какъв е човека, а не в какво вярва! Честит празник на всички добри хора - мюсюлмани!!!

19

Анонимен

преди 6 години

Рамадан е месецът в който е низпослан Коран- мъдрост и напътствие за хора вярващи и потвърждеие на Библията и Тората.През Рамадан се случва нощта на Могъщетвото през която Ангелите на Аллах слизат по Негова повеля за съдбите на хората. През тази нощ наистина цялата благодат на Господ е отворена заа този който я търси. Въздържанието е не само от храна и вода, но и от лоши, думи, дела, помисли и тнт- това се казва джихад със себе си. Успешен Рамадан на всички вярващи!Салам.

fallback