Снимка: flickr
fallback

От 20 до 50 души носят кърлеж, свален от тях, в Института за заразни и паразитни болести в София, за да бъде изследван, съобщи проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

В понеделник били носени най-много заради неделните излети. Все още няма заболявания, причинени от кърлежи, тъй като пролетта закъснява, но пикът им предстои, каза професорът.

Най-важно е хората да се предпазват - първо трябва да се избягват местата с неокосени треви, да не се водят там децата и кучета. Домашните любимци пък задължително трябвало да са с каишка против кърлежи или им се капе препарат.

По думите на проф. Кантарджиев, колкото по-рано се свали кърлежът, толкова по-добре, тъй като до 12-ия час не може да зарази човек.

Експертът обясни, че когато се свали кърлежът, мястото трябва да се дезинфекцира и да се взима антибионтик.

Проф. Кантарджиев коментира, че се е появила опасна тенденция пациентът да бъде обявен за ваксиниран, а той да не е, което може да доведе до опасни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 години

"... се е появила опасна тенденция пациентът да бъде обявен за ваксиниран, а той да не е..."Нещо не разбрах,извършената ваксинация би трябвало да е записана в здравна книжка, имунизационен паспорт, карта. Иначе всеки е може да твърди каквото си иска.От друга страна, ако някъде е записана ваксинация, но не е поставена защото, това си е лична безотговорност на приносителя или родителите му.И още, тетанусът няма отношение, лаймската и хеморагичните трески нямат ваксини или не са в календара

fallback