Снимка: Булфото
fallback

Насилието в родните училища е сериозна тема от години, но фаталният случай от началото на месеца, при който 14-годишно момче почина в час в Славяново, отново върна в обществото дискусията за сигурността в школата.

Дни преди това пък обществото остана потресено от историята на четвъртокласничката Гергана от Ямбол, която бе тормозена от свои съученици в ОУ "Христо Смирненски" и в крайна сметка се премести в друго основно училище в града.

Oще по темата

Уви, почти всеки учебен ден някъде в страната се регистрират случаи на насилие в училище. И макар поредната учебна година скоро да остане в историята, темата в никакъв случай не бива да бъде отново замитана. Защото наесен ще бъде актуална отново.

Синдикат "Образование" алармира в своя позиция, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители. Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

Кои са причините за ширещото се насилие в училище? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2813 души.

Най-много от нашите читатели – 43% смятат, че проблемът с насилието идва на първо място от семейството и липсата на адекватно възпитание.

Други 35% пък смятат, че вината на първо място е в обществото, което е потънало в злоба и дава лош пример за подрастващите.

На фона на това едва 2% смятат учителите и учителския персонал за главни виновници за насилието в училищата.

14% пък отчитат, че проблемът идва най-вече от това, че няма адекватни санкции, които да респектират децата да пазят добро поведение в училището.

Едва 5% пък е броят на тези, които не виждат особен проблем с насилието в училище, защото такова е имало и преди години и няма как да бъде изкоренено и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

рускиня

преди 6 години

До anon. Така ли - ами ако във вашата къща норма на поведение - псувни и побои? Какво трабва да направи учител с твоя ***?

16

(-_-)

преди 6 години

Ако учителя е на мястото си - насилие няма. Когато някое *** прояви характер, учителя е този, който трябва да го постави на място. За съжаление учителите у нас не са на почит и нямат никакъв авторитет. Те трябва да бъдат подкрепяни от обществото и родителите..

15

Анонимен

преди 6 години

Всяко неприемливо поведение се контролира своевременно с помощта и на двете страни.Когато някоя от страните не желае и липсва комуникация, ситуацията става неконтролируема

fallback