fallback

По случай 24 май, Ден на българската просвета, култура и писменост, дипломати от посолството на Република Полша в София поздравиха българския народ, прочитайки откъси от произведения на класици на българската литература.

Преди седмица колегите им от посолството на САЩ също поздравиха българския народ с "Върви, народе възродени".

Видеото започва с посланика Н. Пр. Кшищоф Краевски и семейството му и продължава с други служители от дипломатическата мисия, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството.

Дипломатите и техните семейства са облечени в традиционни български народни носии – северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска.

24 май е повод да се замислим за духовното и културно наследство, завещано от първите български учители – светите братя Кирил и Методий, посочват от посолството.

Името на Кирил носи азбуката, която се използва и днес – кирилицата.  През 1980 г. папа Йоан-Павел ІІ обяви братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Цеци

преди 7 години

Колко културни хора. Дано и ния да бъдем един ден наполовин уважителни като тях. Засега знаем само да мърморим, критикуваме и хулим. Дано да се поучим от тях. Благодаря им от все сърце. Да им се връща доброто

26

Благодарен

преди 7 години

Какви хора. Знаят да уважат. Колко културни, възпитани, дипломатични. Дават ни чудесен пример и урок.

25

Анонимен

преди 7 години

БЛАГОДАРНОСТИ НА ПОЛЯЦИТЕ. ГОЛЯМ НАРОД. ЗНАЯТ ДА КАЖАТ ДОБРА ДУМА.

fallback