Снимка: архив Reuters
fallback

Все още не е готов анализа на Българската агенция по безопасност на храните за сравнение на качеството на храните, които се предлагат на българския пазар и еквивалентите им на западно-европейския пазар. Това обясни в отговор на въпрос на червения депутат Димитър Гьоков земеделският министър Румен Порожанов.

Oще по темата

Той допълни, че дебатът по въпроса е отворен и в Брюксел на ниво министри, след като е бил започнат от страни от Източна Европа заради проучването в Словакия, което показа, че фирми продават в западните страни от ЕС продукти с по-високо качество.

Вишеградската четворка започна и кампания за обсъждане в Европейския съюз на разликите в качеството на едни и същи продукти в Източна и Западна Европа и то да бъде изравнено.

Според Порожанов изследването на БАБХ вероятно ще потвърди тези, които ще се направят и в другите страни, като целта е да се сложи край на двойния стандарт.

Обект на анализ са шоколадови изделия, местни продукти детски грани, безалкохолни напитки, произведени от компании в Дания, Холандия, Италия, Франция.

Гьоков коментира, че разликата в качеството е във всички стоки, но най-обидна е тази при хранителните стоки.

"Не стига, че българинът не се храни добре заради беднотията, но като си позволи уж нещо по-така, е третиран като второ качество човек и не е етично и морално потребителите да се разделят на две категории, още повече, че стоките продавани на нашия пазар едва ли са по -евтини от тези на другите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 години

bg производители и вносители, внасят 20 годишна мръвка от европа и прават деликатесни български колбаси /по-така/ - изберете българското!

33

Анонимен

преди 6 години

Е, при по-така има по-такава лъжа

32

до 31

преди 6 години

Ти до кой клас ходи на училище ? " Страхотна" ти е граматиката.

fallback