Снимка: Община Царево
fallback

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата и го определи като оскверняване и имитация на обичая.

В писмо до медиите общината гневно заявява, че тя е пазител на нестинарския ритуал и заявява "категоричното си несъгласие "шоу", свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено нестинарство".

Общината твърди, че спазването на нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал, спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

Oще по темата

"На 30 септември 2009 година "Нестинарството" е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в село Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите", пише в писмото.

Общината притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с рег.  89814/10.11.2014г. и е готова да търси правата си по съдебен път.

Община Царево днес е изпратила писмо до Министерството на културата, в което се заявява несъгласието им нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От нестинарската общност в Царево също заявяват, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи община Царево, допълват от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Гъделичко

преди 6 години

До Анонимен Колега,Подобните ритуали в "Гърция" са в районите населвани от Българи. Провери къде е Южна Тракия.

38

ахеецот

преди 6 години

община Мичурин, вие защо заличихте къмпинг Нестинарка?

37

Анонимен

преди 6 години

Е,то този дебат си върви перманентно. Оказа се, че и в Гърция имат подобни ритуали. Не знам какво са признали или не Юнеско, но е малко смехотворно да се твърди, че от това село са открили топлата вода.

fallback