Снимка: flickr
fallback

Толерантността и търпимостта ни към насилието стана прекалено голяма. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, ритната на спирка в Бургас, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат, коментираха в студиото на "България сутрин" казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Oще по темата

Поводът за коментара им бе освобождаването на мъжа, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е бил на лечение в месния Център за психично здраве от свободен тип, а от вчера следобед е при майка си.

Според Крумова грозният случай няма бърз отговор: "Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им".

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни: "Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас".

Бившият депутат допълни пред Bulgaria ON AIR, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен - законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 6 години

Г-н Мунов, стига закъснели лъжливи "констатации" за "псевдо грижите" за психично болните преди "демокрацията". Може да не бяха комфортни, но ги имаше. Изключително редки бяха подобни случаи. Държавата не на "псевдо" пазеше населението! Точно сегашното "социализиране" по улиците на изгонените от ликвидираните спецзаведения нещастни хора е псевдогрижа.Лошо морално впечатление осребряват подобни изказвания. Недейте. Тогава да го бяхте казали.Много ни идва вече върлуващото, нагаждаческо лицемерие.

63

до анонимен 60

преди 6 години

Жалки сте тези дето осъдихте Левски, а после му направихте паметник.

62

Анонимен

преди 6 години

Парадоксално е хора били в НС и ангажирани със законодателството на страната да говорят за безнаказаност. Сигурно обикновените граждани са виновни за това?

fallback