Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова изброи поне пет нарушения на гърба на бременна жена, осъдена от частен съдебен изпълнител и получила запор на парите си от НОИ.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска.

Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени. Когато младата жена решила да си изтегли парите от болнични по сметката й от НОИ, те се оказват запорирани.

Още по темата
Както Dnes.bg писа за казуса си младото семейство Калоян и Лилия разказа пред Bulgaria ON AIR.

“В този случай можем да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира омбудсманът Мая Манолова пред “Нова телевизия“.

Според националния защитник това е нагледен пример и за това как в България се решава проблемът с демографската криза.

“Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова.

Тя припомни, че е изготвила и внесла в парламента законодателни промени срещу частните съдебни изпълнители заедно с неправителствени правозащитни организации.

“Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, бе категорична Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase