Снимка: архив Булфото
fallback

На 17 май в София ще се състои 5-ти национален протест на майки на деца и младежи с увреждания. Родителите на тази група хора отново ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.

А основното им искане е да има Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата им.

Валентина Христова е една от тези майки, които се борят по площадите и в ефир срещу несправедливостите на социалната система.

Да имаш дете с увреждане не би трябвало да е присъда, но у нас е, казва тя.

"Не защото ние родителите се притесняваме или срамуваме от децата си, а защото държавата няма никакво разбиране, няма никакво отношение, няма закони, които да защитават хората с увреждания", разказа Валентина в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 930-те лева, които миналата година бяха отпуснати за децата с над 90% увреждания, са "замазали на много хора очите", защото децата до 18 години с такава степен на увреждания са всъщност много малка част.

"Това, което трябва да направи държавата, е Закон за личната помощ. Този закон е нужен, защото ако го има, ще е насочен към личните нужди на хората с увреждания", посочи още майката.

Тя настоя, че чрез интеграция на децата с увреждания, те ще станат по-полезни за държавата, а тяхното неглижиране в никакъв случай няма да излезе по-евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Майка ви

преди 6 години

***, не ви ли е срам! Кои сте вие хитлеристи и фашисти, че да решавате кой да живее и кой не? "Живи трупове" сте вие, "душевни инвалиди"! Вместо да се радвате, че децата ви са здрави и можете да работите, вие сте седнали да броите парите на децата, които живота и без това ги е ощетила достатъчно!Майката на дете с увреждане не може да ходи на работа, защото няма кой да й гледа детето! Желая ви и вие да ги получавате тези пари!

17

Една

преди 6 години

Давам ви проблема на моето,барабар с помощите, гледайте го и си правете кефа.Нака моето да е гладно,но здраво.

16

Баба ти

преди 6 години

На всички ламтящи за пари и завиждащи пожелавам дете с увреждане! Халал да са ви! С радост да получавате. Предпочитам да имам здраво дете, да мога да работя и да се грижа за него, вместо да съм принудена да бъда терапевт, асистент, учител и да не мога да се трудя в разцвета на силите си. Само,че никой не ме е питал. Такива като вас мишки заслужават да им "падат" парите от небето и да си пътуват по екскурзии и почивки.

fallback